Andreea Mantea este in culmea fericirii. Miercuri, vedeta a adus pe lume un copil de 3,100 kilograme, pe care a hotarat sa il numeasca David Andrei. Din nefericire, lucrurile nu sunt atat pe roz pe cat par.
Spre deosebire de nasterea naturala, nasterea prin cezariana prezinta foarte multe riscuri. Atat pentru mama, dar si pentru bebelus. Pe de o parte, copiii nascuti prin cezariana sunt mai predispusi la probleme de respiratie, cum ar fi tahipneea tranzitorie -respiratie accelerata in mod neobisnuit, in primele zile dupa nastere.
Pe de alta parte, bebelusii nascuti prin aceasta interventie chirurgicala pot avea un scor APGAR mic. Scorul mic poate fi un efect al anesteziei si al nasterii prin cezariana in cazul in care copilul nu era cu probleme inca din timpul sarcinii. Sau poate nu a fost stimulat suficient, asa cum ar fi fost printr-o nastere vaginala.
______
CITITI SI:
Veste teribila! Ce risca Andreea Mantea dupa ce a nascut! „Poate sa MOARA in orice moment”
Totodata, nasterea prin cezariana creste riscul de autism al copilului. Cel putin asa sustin oamenii de stiinta in urma studiilor efectuate. Astfel, un studiu realizat de catre o echipa de cercetatori americani a demonstrat ca bebelusii de sex masculin a caror nastere a fost provocata sau accelerata aveau un risc de autism cu 35% mai mare decat cei nascuti la termen si fara niciun fel de tratament.
Observand 4.000 de copii si mamicile lor, cercetatoarea australiana Emma Glasson a descoperit ca femeile care au avut nasteri dificile sau au optat pentru cezariana sunt mai susceptibile de a avea copii cu autism decat cele care au nascut natural si fara complicatii. „In cazul nasterii prin cezariana, copilul poate suferi de autism. Cei mai multi dintre copiii cu autism analizati au fost amenintati de tentativa avortului la inceputul sarcinii, au suferit in timpul travaliului sau au fost nascuti prin cezariana la cerere sau de urgenta„, explica cercetatoarea de la Antipozi.
Ce este autismul
Autismul este o afectiune severa in dezvoltare, de natura neurobiologica, ce apare fie la nastere, fie in primii ani de viata (18 – 24 de luni). Desi cauzele raman inca o enigma, unii cercetatori considera ca nasterea provocata sau accelerata ar putea creste riscul ca nou-nascutul sa dezvolte boala.
J.D